Glasbewerken

Glas bewerken

Op dit moment zijn de groepen / activiteiten actief zoals die in onderstaand schema zijn vermeld, maar . . .
– bent u geïnteresseerd in een andere activiteit dan hier vermeld?    of
– wilt u deelnemen aan een bestaande activiteit, maar dan wel op een ander dagdeel?    of
– heeft u andere voorkeuren / wensen?
neem dan contact met ons op d.m.v. ons contactformulier . Indien mogelijk komen we graag aan uw wensen tegemoet!

 

Glas in lood-Glasgraveren-Tiffany-Fusion maandag van 9.00 – 12.00

donderdag van 19.00 – 21.30

teamleider:
Paul Fessl
Glasbewerken

dinsdag van 9.00-12.00

dinsdag van 19:00-22:00

teamleider
Jan Saris

Informatie vragen of opgeven voor een activiteit kan via het contactformulier
U kunt natuurlijk ook op de genoemde tijden even binnenlopen
Aanmelden voor deze activiteit doet u via het inschrijfformulier

Glas in lood – Glas graveren – Tiffany – Fusion.

Op de maandagochtend en de donderdagavond is Paul Fessl de inspirator voor een groep glasbewerkers. Zij werken zowel met glas in lood als Tiffany. Maar ook glas-fusion wordt aangeleerd.

Glas in lood
In het begin van de vorige eeuw werd glas in lood veelvuldig gebruikt in erkers en bovenlichten. Na de tweede wereldoorlog werd er bijna niet meer met Glas in lood gewerkt in de nieuwbouwwoningen. Daarnaast overleefde in de zestiger en zeventiger jaren, maar weinig glas in lood. Vooral de jaren dertig woningen werden gemoderniseerd en het Glas in lood verdween.
De laatste jaren wordt veel Glas in lood weer teruggeplaatst, veelal verwerkt in dubbelglas.
Het wordt gekozen vanwege het decoratieve karakter en wordt weer teruggebracht in woningen, bovenlichten , panelen, en raamhangers .

Tiffany( Koperfolie techniek)
Koperfolie techniek is bij veel mensen beter bekend als ‘tiffany’. Dhr. Louis Comfort Tiffany, een Amerikaan die leefde van 1848 tot 1933 is de uitvinder van de Koperfolie techniek.
Hij ontwikkelde een methode om rondom kleine stukjes glas koper folie aan te brengen en te solderen. Het werken met koper folie biedt de mogelijkheid om met veel kleinere stukjes glas te werken dan bij glas in lood, en daarmee ook veel fijnere lijnen te creëren. Voor de bekende lampen en ook voor andere werken biedt dit de mogelijkheid om 3 dimensionaal te werken. De werkwijze is eigenlijk hetzelfde als bij glas in lood alleen de nauwkeurigheid van werken is veel groter.Toepassingen lampen sieraden raamhangers enz.
Fusing
Glasfusing ,is een techniek die in de glaskunst wordt gebruikt waarbij stukjes glas of repen glas van diverse kleuren samengevoegd worden door ze gedeeltelijk te versmelten. De verhitting vindt plaats in een elektrische oven. bij een temperatuur van om en nabij 800º Celsius. Toepassingen: sieraden, schalen enz.

Paul Fessl werd gegrepen zo`n 15 jaar geleden door de glaskunst. Na een cursus glas/in/lood, volgde er nog een tweede, derde en vierde cursus waarbij in de laatste 2 cursussen koperfolie techniek (Tiffany) werd onderwezen.
Daarna was de basis voldoende stevig en kon er zelfstandig gewerkt worden. De zolderkamer was inmiddels ingeruild voor een eigen werkplaats en gaandeweg kwamen er opdrachten binnen. Eerst nog van familie en vrienden, daarna ook van anderen. Zo staan of hangen er inmiddels glas/in/lood ramen en Tiffanywerken op diverse plaatsen in Nederland. 
Enkele jaren geleden waren diverse werken te bezichtigen in kunstgalerie La Chamotte in Laren.

Glasbewerken op dinsdagochtend en dinsdagavond

Op de dinsdagochtend en dinsdagavond heeft teamleider Jan Saris de leiding over een groep enthousiaste mensen die (meer) willen leren werken met glas in lood en Tiffany.

Dat Paul en Jan vaardige glasbewerkers zijn en de mensen van hun groepen kunnen inspireren, kunt u zien op de foto’s hieronder en op de glas-fotopagina.

Miniaturen: aanwijzen met de muis toont beschrijving; voor vergroting, klik op de miniatuur
Diavoorstelling: aanwijzen met de muis toont beschrijving; foto wisselt na muisklik en automatisch na 5 seconden

Klik voor alle foto’s over glas bewerken op Glas-fotopagina